Guide till Mattermost

Hej! Tack för att du vill vara med i den akuta kampen för att skifta världens politik bort från sin nuvarande ödesdigra väg. Du är i gott sällskap, med 10 000-tals andra världen över, och fler för varje dag.

Vi organiserar oss med kommunikationsplattformen Mattermost. Här kommer en guide över hur du använder det.

Skapa användare

Klicka på länken för att skapa en användare: https://organise.earth/signup_email?id=XRSweden
Öppna länken.
Om länken inte fungerar, prova en annan webbläsare. Du kommer då till denna sida:

Skriv in mailadress, användarnamn och lösenord.

Email-adressen måste vara en riktig mailadress

Användarnamnet kan, som det står, bestå av 3-22 tecken inkluderat siffror, bokstäver, punkter “.”, understreck “_” och “-”. Det måste inte bestå av något av detta. Ett namn som “kim” funkar. Det är trevligt att använda sitt riktiga namn eller smeknamn, men inget vi kräver.

Tips! Många använder formeln förnamn.arbetsgrupp.stad eller liknande.

Lösenordet måste bestå av minst 5 tecken, varav minst en liten bokstav (gemen), en stor bokstav (versal), en siffra och en symbol, t ex “~!@#$%^&*()”). Detta är för din egen säkerhet.

Till exempel kan du ta något i stil med: 50€KostadeMinPelargon

(Ibland kan sidan säga att lösenordet inte uppfyller kraven, trots att det gör det. Prova då att lägga till ytterligare en symbol, eller skriv ett helt annat lösenord).

Allt detta kan du ändra på senare om du skulle vilja.

Tryck på “Create Account”.

Du får då ett mail till din inkorg som ser ut ungefär såhär: (om du inte ser mailet, kolla i skräpkorgen eller vänta ett tag. Prova annars igen)

Tryck på “Verify Email”. Du kommer då till denna sida:

Sådär! Du har nu skapat och aktiverat ett användarkonto! Varje gång du nu ska logga in på sidan, går du in på “organise.earth”, du kommer då till den sidan du nu är på.

Skriv in din mail och lösenord, och logga in. Du kommer då till denna sida:

Använd Mattermost på Smartphone

Ladda ner appen för iPhone eller Android här: https://mattermost.com/download/
När du öppnar appen kommer du till denna skärm:

Skriv in “https://organise.earth” is rutan, och logga sedan in med ditt användarnamn och lösenord.

Kom igång med att använda Mattermost

Mattermost har en inbyggd introduktion om hur man använder den, kolla in den. Du hittar också en introduktionsvideo (på engelska) här: youtube.com/watch?v=kJDkdCBrPnU

Vår kommunikation och diskussion delas in i ett antal olika kanaler. Vissa kanaler är privata, vilket innebär att du måste vara inbjuden för att gå med.

Hitta kanaler (=gruppchatter)

Du hittar alla kanaler på “More…” under “Public Channels” (om du sitter vid dator) eller på ±tecknet i menyn bredvid “Public Channels” (om du är på smartphone).

Börja med att gå in på kanalen “- Nyheter/News & Info”. Här får du uppdateringar om viktiga händelser i rörelsen.

Hitta de andra kanalerna som berör dig, så som lokalgrupper nära dig eller arbetsgrupper du är med i, eller intresserad av.

Gruppnamnen börjar med olika tecken:

Minustecken (-)

Nationella, aktuella, öppna kanaler av allmänt intresse, t ex “- Intro XR Sverige"

Plustecken (+)

Nationella arbetsgruppers kanaler, t ex “+ Research"

Pil (>)

Lokalgrupper, t ex “> Alingsås” och deras arbetsgrupper t.ex. “> Alingsås outreach”

Likamed (=)

Lokala arbetsgrupper t.ex. “= Göteborg Outreach”

Ämne:/Topic:

Ibland kan diskussioner uppkomma som behöver bryta av i en egen ny tråd. Då kan man bara skapa en ny och be folk hoppa in. Benämn kanaler “Ämne: [Nånting]” eller “Topic: [Nånting]” beroende på vilket språk ni vill snacka. Arkivera gärna kanalen när ni är klara så det inte blir fullt av övergivna, inaktuella kanaler.

Övriga grupper kan heta vad som helst, t ex “Dela bilder här!”

Att organisera sig transparent blir en styrka när vi ägnar oss åt civil olydnad. När det gäller informationssäkerhet är Mattermost en relativt säker plattform och servrarna ägs och drivs av Extinction Rebellion International. Det är tyvärr inte “end-to-end-krypterat”, vilket innebär att vi inte kan garantera att vår kommunikation (även i privata kanaler) aldrig kommer att läckas ut till inkräktare och myndigheter. Därför bör diskussioner om mycket känsliga frågor tas på en säkrare plattform, som Wire eller Wickr.

Låt oss tillsammans se till att detta blir en plattform för den kreativa, konstruktiva, konfronterande, transparenta och decentraliserade rörelsen vi vill ha och behöver.

Om du har problem med Mattermost - fråga! Det går alltid bra att fråga i Town Square, eller i tråden “Mattermost Feedback”.

All feedback eller frågor om denna plattform skriver ni i kanalen “- Mattermost Feedback”

Varför Mattermost?

Vi har valt att organisera oss på denna kanal eftersom den ägs av XR International och drivs på fossilfri energi. Det vi skriver ägs inte heller av Facebook eller andra företag kända för att missbruka sina användares data. Det är också lätt att överblicka vilka grupper som finns, och att ha all XR-kommunikation på ett ställe. Dessutom har många andra XR-länder grupper på Mattermost, så det är lätt att få kontakt med den internationella rörelsen.

Nästa Steg

Efter du har kommit igång på Mattermost är det bra att också skapa en konto på Base. Det finns en guide om Base här.


Screenshot_2019-07-16_23-59-451 gillning